Yaprak Biti Neden Olur?
Yaprak biti; bitkileri öldüren, kurutan ve hatta bitki gelişimini durduran zararlı hayvanladır. Genellikle sarı ve yeşil renklerdir. Ayrıca yaprak biti insanlara zarar vermezken bitkilerde hızla çoğalabilir ve fark edilmez. Bu bitler bitkilerin özsuyu ile beslenir. Ekinlerin fotosentez sürecini olumsuz etkiler. Ekinlerin Pazar değerini düşürür. Bitkilerden emdikleri fazla şekeri salgılayan bitler, yaprak ve meyvelerin üzerinde yapışkan bir yapı bırakıyor.
Bunun yanında yaprak biti, kısa üreme dönemine sahip olduğu için birkaç ay içerisinde bitkiyi tamamen sarabilir. Yapraklar, tomurcuklar gibi bitkini gövdesinde yer alan organlarda karşımıza çıkarlar.
Yaprak Bitinden Nasıl Korunur?
Bu bitlerle mücadelede ilk yapılması gereken yabani otların temizlenmesi gerekir. Toprak sürümüne özen gösterilerek yaprak biti azaltılabilir. Ayrıca bitlerle doğal yollarla da mücadele edilebilir. Uğur böcekleri, eşek arıları gibi hayvanların ekim alanında olması yaprak bitlerini azaltır. Tazyikli su ile bitkileri yıkamak da bitlerden ortamı arındırır. Yaprak biti ilacı hazırlanarak püskürtme yapılarak bitlerin bitkilerden dökülmesi sağlanır. Kimyasal mücadele çoğu kez yeterli gelir. Sizler de https://www.hortiturkey.com/zirai-mucadele/elma-armut-ve-ayvada-yaprakbitleri sitesinden temin edebilirsiniz.